· 

Heiligerhafen

We zijn vroeg op en gaan met de rubberboot naar de kant om Tsjerk uit te laten. Daarna eten een bakje koffie, bootje opruimen en anker op. Voor het anker hadden we een losse pomp aangeschaft om de ketting schoon te maken meestal zit hier veel drek aan en dat komt dan in de anker bak. Helaas kwam het anker schoon omhoog.

 

Er staat een redelijke zuiderwind van 15 kn met vlagen tot 24 kn. Dan kun je ervan uitgaan dat er minimaal 20 kn zijn en dat ook deze keer. Het eerste stuk ging voor de wind, we moeten een omweg maken omdat de duitser een heel groot gebied nodig hebben om schiet oefeningen te doen en met hun U boten kunnen oefenen. De omweg is ongeveer 20 km de zee op ipv onder de kust. Rond 11 uur geven ze op de marifoon aan dat we ook tussen de gebieden door mochten helaas voor ons te laat we zitten al midden op zee.

 

Het laatste stuk moeten we aan de wind en kruizen met een wind die binnen een minuut wel 40 graden draait door alle buien die boven ons hangen. De laatste drie mijl gaan op de moter en na 45 mijl komen we aan in Heiligerhafen.